|
2015-11-19 18:32:32, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Nyugat-Ázsia,
Ahol már a bibliai idők óta termesztik. Napjainkban a fő romai India, Irán, Indonézia, Kína, és a dél-mediterrán térség.
A római kömény az egyik legnépszerűbb fűszer a világon, különösen Latin-Amerikában, Észak-Afrikában és Ázsia szerte, de a legkevésbé Európában, annak ellenére, hogy elterjedt fűszerféleség volt a római korban. Manapság a római köményt Európában szinte csak sajtok ízesítésére korlátozták Hollandiában és Franciaországban.
A római kömény India számára az egyik legtipikusabb fűszer, különösen a déli területeken. A termését egészben használják, előtte zsiradékban sütik (gyakran hagymával együtt) vagy szárazon pirítják.
A hüvelyeseket, különösen a lencsét általában vajban pirított római köménnyel ízesítik. Ezek a magok fontos alkotóelemei a curry por-nak és a bengáli fűszerkeveréknek, a panch phoron -nak. Utoljára említhetjük, hogy a római kömény alapvető az észak-indiai tandoori ételek elkészítéséhez. A pirított római kömény illata, jellemzően a korianderrel együtt, a legmeghatározóbb ismertetőjegye az dél-indiai és sri lankai konyhának.
Egy másik fontos indiai fűszerkeverék, amely római köményt tartalmaz a garam masala (“forró keverék"; ahol a “ forró", a testünkre ható melegítő hatásra utalóan). Garam masala tartalmazhatja szinte az összes indiai fűszerféleséget, de rendes körülmények között a pörkölt római kömény, a pörkölt koriander, a fekete bors, és az indiai babérlevel kell, hogy megadja az alapízét, és az édes fűszerek kisebb mennyiségben (fahéj, szegfűszeg, kardamom mag és szerecsendió) adják a finom, aromatikus illatát.
Az összes hozzávalót együtt porrá őrlik. Az Észak-Indiai Birodalmi konyhában (szokták még a Mogulok konyhájának, vagy Muglai) ez a keverék (melyet itt muglai garam masala-nak hívnak) túlnyomóan édes-aromás anyagokat tartalmazó fűszerféleségekből készül. Ezt a fűszerkeveréket csak ritkán használják főzéshez, sokkal gyakrabban az elkészült ételre hintik tálaláskor.
Dél-Indiában egy különösen népszerű fűszerkeverék a sambaar podi (sambaar por), melyet a híg lencse curry-k ízesítésére készítenek, melyeket hagyományosan palacsintaszerű, néha kelesztett kenyérrel (dosai-val) kínálnak. A sambaar podi alapvető alapanyaga a lencse, vagy apró babok (urad dal), melyeket szárazon megpörkölnek, vagy pirítanak, amíg elveszítik nyers ízüket.
Ezeket más pörkölt fűszerféleségekkel keverik össze (többnyire római köménnyel, korianderrel és görögszénával /fenugreek/), valamint fekete borssal, esetleg pörkölt mustármaggal, szárított és esetleg megpirított chilivel és ördöggyökérrel (asafoetida). A porrá őrölt fûszerkeveréket egyszerûen a forrásban lévő lencséhez, vagy zöldséges currykhez adják a friss curry-levelekkel együtt.
A római kömény nagyon kedvelt Ázsia nyugati és középső vidéke közötti területeken (Egyiptomtól Kis-Ázsiáig), a római köményt tartalmazó említésre méltó fűszerkeverékek erről a területről a jemeni zhoug, a szaud-arábiai baharat. Végül megemlíthető, hogy a római kömény használata jellemző az arab behatású észak-afrikai húsos, párolt ételekben, a tagine-kben.
Délkelet-Ázsiában és Kelet-Ázsiában a római kömény kevésbé kedvelt és csak ritkán használt fűszerféleség; de a római kömény nagyon fontos szerepet tölt be a burmai konyhában, valamint a tájföldi és indonéz konyha stílusának kialakításában is közreműködik.
A közép- és dél-amerikai konyhaművészetben a római kömény egyike a nagyon fontos fűszerféleségeknek (például alkotóeleme a mexikói fűszerkeverékeknek is).
forráa:fűszerkalauz |
|
|
0 komment
, kategória: Fűszerkalauz |
|
Címkék: legmeghatározóbb, franciaországban, fűszerkeveréknek, palacsintaszerű, fűszerkeverékek, fűszerféleséget, fűszerkeveréket, kialakításában, tartalmazhatja, ismertetőjegye, ördöggyökérrel, elkészítéséhez, fűszerkeverék, szerkeveréket, hagyományosan, legnépszerűbb, fűszerféleség, görögszénával, legtipikusabb, közreműködik, hollandiában, korianderrel, szerecsendió, alkotóelemei, mustármaggal, fűszerkalauz, hüvelyeseket, megpörkölnek, mennyiségben, egyiptomtól, területeken, körülmények, zsiradékban, említhetjük, konyhájának, megemlíthet, bibliai idők, dél-mediterrán térség, római kömény, egyik legnépszerűbb, legkevésbé Európában, római korban, római köményt, egyik legtipikusabb, déli területeken, termését egészben, lencsét általában, magok fontos, curry por-nak, bengáli fűszerkeveréknek, panch phoron, észak-indiai tandoori, Észak-Indiai Birodalmi, Egyiptomtól Kis-Ázsiáig,
|
|
|
|
bibliai idők, dél-mediterrán térség, római kömény, egyik legnépszerűbb, legkevésbé Európában, római korban, római köményt, egyik legtipikusabb, déli területeken, termését egészben, lencsét általában, magok fontos, curry por-nak, bengáli fűszerkeveréknek, panch phoron, észak-indiai tandoori, pirított római, korianderrel együtt, legmeghatározóbb ismertetőjegye, másik fontos, garam masala, testünkre ható, összes indiai, pörkölt római, pörkölt koriander, fekete bors, indiai babérlevel, édes fűszerek, összes hozzávalót, fűszerkeveréket csak, elkészült ételre, különösen népszerű, sambaar podi, porrá őrölt, forrásban lévõ, friss curry-levelekkel, jemeni zhoug, szaud-arábiai baharat, arab behatású, burmai konyhában, nagyon fontos, legmeghatározóbb, franciaországban, fűszerkeveréknek, palacsintaszerű, fűszerkeverékek, fűszerféleséget, fűszerkeveréket, kialakításában, tartalmazhatja, ismertetőjegye, ördöggyökérrel, elkészítéséhez, fűszerkeverék, szerkeveréket, hagyományosan, legnépszerűbb, fűszerféleség, görögszénával, legtipikusabb, közreműködik, hollandiában, korianderrel, szerecsendió, alkotóelemei, mustármaggal, fűszerkalauz, hüvelyeseket, megpörkölnek, mennyiségben, egyiptomtól, területeken, körülmények, zsiradékban, említhetjük, konyhájának, megemlíthet, korlátozták, megpirított, ízesítésére, alkotóeleme, napjainkban, szegfűszeg, termesztik, asafoetida, túlnyomóan, kelesztett, használják, gyakrabban, babérlevel, mediterrán, használata, területről, hozzávalót, aromatikus, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 1813
- e Hét: 10458
- e Hónap: 16830
- e Év: 67621
|
|
|